S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Wel op de bal spelen

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Wie met een kritisch oog de media volgt, maakt zich wel eens druk over deze of gene journalist omwille van zijn eenzijdige berichtgeving. Het is soms verleidelijk op de man te spelen en de journalisten van dienst de huid vol te schelden. Sommige mediawatchers maken daar hun beroep van en schrijven dan giftige columns tegen journalisten.

Maar het is interessanter te achterhalen hoe het komt dat oprechte en gedreven journalisten er niet in slagen genuanceerd over de wereld te berichten. Het zou verkeerd zijn de persoonlijke verantwoordelijkheid van de journalisten weg te denken.

Toch is dat niet de invalshoek van het Propaganda-Model. Oprechte journalisten proberen elke dag opnieuw hun werk naar best vermogen te verrichten.

Heel wat journalisten gaan de confrontatie met het bedrijf waarvoor ze werken niet uit de weg. Peter Arnett van CNN werd aan de deur gezet omdat hij genuanceerder over Irak berichtte dan CNN toeliet. De vraag is hoe het komt dat al die gedreven en kritische mediawerkers telkens opnieuw een radertje worden van de gigantische propagandamachine die de media zijn.

LEES VERDER: Vijf filters // Up to date // Kritiek // Wel op de bal spelen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License