S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Vragenlijst

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Vragenlijsten zijn nuttig. Terwijl je ze opstelt, bepaal je het stramien van het interview. Noteer trefwoorden die je makkelijk kunt onthouden. Zo kan je het papiertje loslaten en oogcontact houden. Het lijstje is een leidraad, die ruimte laat voor onverwachte wendingen. Zoek bij confrontaties naar strikvragen. En vergeet nooit de hoofdvraag te stellen.

Televisiemensen schrijven vragen soms woord voor woord op, zodat ze die een tweede keer kunnen stellen, met zichzelf in beeld. Uitgeschreven vragen komen ook van pas wanneer je een zeer specifiek antwoord wilt krijgen of afdwingen.

Interviews beginnen meestal met een algemene vraag. Nadien ga je in op details. Het venijn zit meestal in de staart: hou je scherpe vragen voor het laatst (of voor als je, zoals detective Columbo, al met de deurklink in de hand op vertrekken staat). Omgekeerd kan ook: eerst fel en kort op de bal, daarna beschouwender.

Wees niet bang om plots droog te vallen. Dat overkomt iedereen. Beschouw een interview als een gesprek, en speel in op mededelingen die je verbazen. Dan is het risico klein dat je geen vragen meer hebt. En als het toch gebeurt, zeg dan gewoon: "Oh, nu ben ik even mijn draad kwijt." Missen is menselijk.

LEES VERDER: Correcte weergave // Durven interviewen // Oneliners // Voorbereiding // Soorten interviews // Vragenlijst // Verwoorden // Emo-TV // Wie is geschikt? // Tactiek helpt // Listig // Voorzichtig // Voorwaarden //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License