S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Open source
-  Ouvrières du Monde
-  Michael Moore
-  Mediacircus

Ouvrières du Monde

 
 


Eind maart 2003 legde het overgrote deel van de 40.000 werknemers van de Belgische textielsector het werk neer. Maar niet één arbeidster mocht op tv uitleggen waarom. Wie was wel herhaaldelijk op het scherm? Fa Quix, de stem van de patroons. In Ouvrières du Monde (uit 2000), van Marie-France Collard konden de arbeidsters van Levi’s hun verhaal wel kwijt. Vakbondsdelegee Filip Desmet hielp de film maken.

 
 

’Zo agressief als nu zijn de bazen nog nooit geweest’, zegt Filip. Hij werkt al 26 jaar bij De Witte Lietaer, een West-Vlaams textielbedrijf. ’Een grote wasserij uit Kortrijk liet zijn arbeiders weten: "wie op het werk een sinaasappel wil eten, gelieve hem thuis te schillen". We gaan ons eten nog moeten voorkauwen’, lacht hij.

In 1998 begon regisseur Marie-France Collard aan een documentaire over Levi Strauss. ’Ze heeft zich heel grondig ingewerkt’, vertelt Filip Desmet. ’Marie-France is dikwijls met de mensen komen praten, om ze te leren kennen en hun vertrouwen te winnen. Ze deed onderzoek in Gent. En we hebben met CGT-delegees van de Lainière in Roubaix een hele toer gemaakt. Roubaix was het tweede textielcentrum van Europa in de jaren 1800. Bij de Lainière werkten ooit 8.000 mensen. Vroeger vertelde iedere straat er een stuk geschiedenis van de textiel. Nu is alles weg: er zijn alleen nog criminaliteit en drugs. Binnen tien jaar is het hier ook zo.’


IN DIT ARTIKEL: Binnengesmokkeld // Van de arbeidsters // Eén strijd // Tegenmacht vormen // Cruciaal debat //


links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License