S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Cyberflikken

 

gepubliceerd: 11.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Het is verstandig ervan uit te gaan dat de overheid, meer bepaald de federale politie, alles kan beluisteren of meelezen. Begin mei 2003 nam de Belgische federale overheid daarvoor een nieuw systeem in gebruik: een computer met de naam Nice Track. Met dit afluistersysteem, dat het meest geavanceerde van Europa zou zijn en zes miljoen euro kostte, kan Big Brother elk telefoon- en gsm-gesprek, elk sms- en fax-bericht, elke e-mail en chatsessie volgen.

Nice Track, gebouwd in IsraŽl, kan een half uur na het bevel van een onderzoeksrechter een telefoon aftappen of meegluren in een chatbox. Daar komt nog bij dat de bedrijven die je toegang tot internet verschaffen (Internet Service Providers - ISP’s) verplicht zijn je surfgedrag gedurende enkele maanden bij te houden op harde schijven. Zo kan men terugvinden welke websites je op een bepaalde dag hebt bezocht en naar wie je e-mail hebt verstuurd.

Een vrijwilliger van Indymedia ondervond de gevolgen aan den lijve. Tijdens de voorbereidingen van de acties rond ECOFIN, de top van de Europese ministers van FinanciŽn, in het najaar van 2001 werd zijn gsm afgeluisterd en werden zijn e-mails gecontroleerd, met medewerking van Proximus en Mobistar. In het gerechtelijke dossier stond bovendien dat er undercover-agenten aanwezig waren op vergaderingen van het organiserende platform.

LEES VERDER: Cyberflikken // Tips ’n’ tricks // E-mail voor iedereen // Encryptie // Digitale sleutelbos //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License