S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Tips ’n’ tricks

 

gepubliceerd: 11.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Je kan je computer ook beschermen als je aandacht besteedt aan enkele eenvoudige dingen. We geven kort aan hoe je veiliger kan werken.

Het is belangrijk goede paswoorden te gebruiken. Een goed paswoord is redelijk lang en bestaat uit cijfers en grote en kleine letters door elkaar. Je kan bijvoorbeeld een zin samenstellen, van ieder woord de eerste letter nemen, of van een aantal woorden enkel de medeklinkers of klinkers, en die mengen met cijfers en andere tekens. Je slaat je paswoorden ook best nergens op in je computer. Als je al ergens een paswoord opschrijft, verberg het papiertje dan goed, of verzin een manier om je paswoord versleuteld op te schrijven. We raden je ook aan je paswoord regelmatig te veranderen. Als je voor langere tijd je computer verlaat, sluit je best je scherm af met een paswoord, zodat niet iedereen zomaar in je machine kan rondneuzen.

Je slaat ook best geen gevoelige informatie op in je machine als je met diezelfde computer op internet surft. Gevoelige informatie kan een document zijn dat je in alle vertrouwen kreeg, maar ook nummers van kredietkaarten of paswoorden.

Het is ook aan te raden de internetverbinding te verbreken als je langere tijd niet meer op internet hoeft. Zo voorkom je dat hackers rustig de tijd hebben heel je systeem te controleren op mogelijke gaten in je beveiliging.

Om veilig te werken, is het ten slotte beter Mac OS of - nog beter - GNU/Linux te gebruiken in plaats van MS Windows. Aangezien het aantal gebruikers van deze besturingssystemen veel kleiner is dan het aantal Windowsgebruikers, is het voor virusschrijvers leuker een ziekte voor Windows te verzinnen dan voor Mac OS of voor GNU/Linux. Bovendien zijn de viruscampagnes ook vaak rechtstreeks gericht tegen het bedrijf Microsoft, zodat ze vooral Windows-computers willen treffen. Daarnaast ís Windows ook gewoon onveiliger dan Mac OS en GNU/Linux, omdat het systeem overloopt van de programmeerfouten die nooit opgelost raken.

LEES VERDER: Cyberflikken // Tips ’n’ tricks // E-mail voor iedereen // Encryptie // Digitale sleutelbos //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License