S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Weblogs

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Dagboeken bieden een makkelijke instap voor wie wil schrijven. Ze laten belevenissen in kleine hoeveelheden doorstromen. Dat heeft voordelen. Een dag laat zich makkelijker vertellen dan een maand. En waarschijnlijk is je stijl vlotter en minder stijf, omdat je in een dagboek mensen in vertrouwen neemt, zoals in een brief.

Op het internet kun je dagboeken uitbouwen tot nieuwssites: de weblogs (weblogboeken of webjournaals). Er bestaan er duizenden. De techniek is eenvoudig en er bestaat goede gratis software. Een klassieke weblog bestaat uit dagboeknotities en weblinks, die al dan niet in categorieën zijn gerangschikt.

Ook journalisten maken weblogs, met informatie die hun kranten of zenders niet konden of wilden gebruiken. Er zijn ook journalisten-bloggers ontslagen omdat hun baas hun hobby als valse concurrentie beschouwde. Een schat aan insideinformatie over de Amerikaanse media vind je in het weblog van Danny Schechter van het alternatieve MediaChannel. Voor sociale activisten die tegeninformatie en opinies willen verspreiden en voor wie een website te hoog gegrepen is, zijn weblogs een nuttig instrument.

Een van de bekendste bloggers is Salam Pax uit Bagdad. Hij begon met zijn Engelstalige webjournaal Dear Raed drie maanden voor de Brits-Amerikaanse invasie tegen Irak. Hij bleef publiceren tot 24 maart 2003, toen in grote delen van Bagdad de stroom uitviel, en verscheen opnieuw begin mei.

Zijn stijl is ironisch. Hij spot bijvoorbeeld met de aankomst van "een van de drie Irakese troonpretendenten" en op 17 juni 2003 hekelt hij de New York Times. Die heeft haar hoofdkwartier in Bagdad ingericht in een wijk met zandkleurige herenhuizen. Maar het huis van de Amerikaanse krant is geschilderd in een opzichtig patroon dat aan de Stars & Stripes doet denken.

LEES VERDER: Van SMS naar kort bericht // Feitenverslag // Begrijpelijke taal // Drempels overwinnen // Schrijfplan // Humor // Storytelling // Weblogs // Web-writing // Clichés // Fotoreportage // Fotocommunicatie // Class war // Fototaboes // Kleine televisie // Beeldverhalen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License