S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Opnameapparatuur

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Je kent vast wel het beeld van de radioreporter die op stap gaat met een grote bandopnemer. Als je ergens zo’n bandopnemer op de kop kan tikken, doe het dan, want het blijft uitstekend materiaal. Vandaag kan je echter ook je computer gebruiken als opnametoestel. In bepaalde gevallen is dat zelfs de beste oplossing. Als je thuis of op kantoor een radioprogramma in elkaar steekt, dan kan je best rechtstreeks op je computer opnemen. Je vermijdt op die manier tussenstappen die leiden tot kwaliteitsverlies.

Als je op stap wil, kan je best over zo klein en zo licht mogelijke apparatuur beschikken die toch voldoende kwaliteit biedt. Leg je walkman met audiocassettes maar opzij, die is enkel goed om interviews op te nemen die je nadien wilt uitschrijven. Tenzij je beschikt over een peperdure walkman, zit er te veel ruis op. Gelukkig zijn er relatief goedkope alternatieven die zeer goede kwaliteit bieden. Een minidisk is vandaag waarschijnlijk het meest geschikt.

Vanaf 100 euro kan je een zeer goede minidisc kopen die je kan gebruiken om radio te maken. Waar je op moet letten is of je er wel mee kan opnemen. Sommige toestellen komen met heel veel toeters en bellen en speciale kabeltjes om ze aan je computer te koppelen, maar bieden niet eens de mogelijkheid om een microfoon in te pluggen.

Er bestaan vandaag ook MP3-spelertjes waarmee je opnames kan maken. Toch durven we je die niet aanraden, aangezien de kwaliteit ervan nog beneden peil is. De producenten durven eigenlijk geen goede MP3-opnameapparatuur op de markt brengen omdat ze schrik hebben in aanvaring te komen met de muziekindustrie. Zo beschikt de Ipod van Apple wel over de mogelijkheden om goede opnames te maken, maar werd die functie uitgeschakeld onder druk van de muziekindustrie. Het is dus nog even wachten tot een producent durft in te gaan tegen die industrie, wat niet zo vanzelfsprekend is, aangezien de meeste producenten deel uitmaken van die muziekindustrie.

Wie op stap gaat om een reportage te maken, moet een koptelefoon opzetten. Het gebeurt regelmatig dat mensen terugkomen van een reportage en vaststellen dat ze niets hebben opgenomen of dat het geluid overstuurd is. De enige manier om zeker te zijn dat je een goede opname maakt, is die koptelefoon met schelpen opzetten.

LEES VERDER: Welke soorten audio? // Multimediacomputer // Software // MP3 // Opnameapparatuur // Een goede micro //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License