S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Nachtelijke telefoons

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

"Zelden was de greep van regerende politici op de media groter dan nu. De media worden gelokt en verleid met primeurtjes en buitenlandse reizen. Wie niet inschikkelijk is, krijgt niets." Dat schrijft Dirk Jan Eppink onder de titel ’De Methode-Verhofstadt’ in De Standaard van 24 mei 2002.

Toen Eppink voor Europees commissaris Frits Bolkestein ging werken, behield hij wel een column in zijn vroegere krant. Tot hij met zijn column tegen de kar van eerste minister Verhofstadt reed. Verhofstadt ging flakken. Hij belde Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie en zei dat Eppinks column de relaties tussen BelgiŽ en de Europese Commissie schaadde. Eppink werd naar eigen zeggen door zijn werkgever voor het blok gezet: ůf schrijven ůf voor de Commissie werken.

Het incident werd op 16 november 2002 uitgebracht door journaliste Caroline de Gruyter in NRC Handelsblad onder de titel: ’Is het nu gedaan met die kloterij?’ "Premier Verhofstadt belt regelmatig journalisten om ze uit te foeteren of te sturen", schrijft De Gruyter, "en doen ze niet wat hij wil, dan dreigt uitsluiting".

Verscheidene getuigen bevestigen haar stelling. De hoofdredacteur van Knack: "De druk om inschikkelijk te zijn is onder deze regering enorm." Politiek commentator Luc Van der Kelen: "Hij probeert me op zaterdagavond om half twaalf nog te vertellen wat ik moet schrijven en wat ik niet moet schrijven." Van der Kelen verloor bijna zijn job "na hevige pressie op de beheersstichting die over de koers van zijn krant waakt", weet De Gruyter. "De neiging van zich af te blaffen is altijd het zwakke punt van zijn (Verhofstadt) carriŤre geweest."

De Gruyter: "De hamvraag is natuurlijk: waarom werkt dit bullyen zo goed? Journalisten mogen dan klagen, maar als zij de premier steeds nul op het rekest zouden geven, dan was hij er allang mee opgehouden." De premier afhouden, dat doen journalisten niet. Ze moeten met nieuws op de redactie verschijnen. Als ze afgesneden raken van de o zo belangrijke officiŽle bronnen, worden ze vervangen door andere journalisten die wel connecties hebben.

LEES VERDER: Blaffende honden // Oorlog // Nachtelijke telefoons // Ondermijning // Stuur de politie // Zionisme // Postkaarten // Plooit Indymedia? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License