S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Ondermijning

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Extreem-rechtse partijen organiseren heuse Zwarte Propagandadiensten. Het Vlaams Blok in BelgiŽ kan wat dat betreft model staan. Haar diensten opereren in twee richtingen: regelrechte spionage en systematische afdreiging van de media. En allicht staat de spionage in dienst van de flak.

Tussen 1980 en 1998 beschikte het Blok over KOSMOS, Kring voor het Onderzoek naar Socialistische en Multiculturele Ondermijning van onze Samenleving, een spionagedienst met tientallen informanten en infiltranten, die lijsten aanlegden van linkse politici, journalisten, vakbondsmensen, ontwikkelingshelpers, progressieve leerkrachten...

Soms werden zulke lijsten in bij het Blok aanleunende fascistische bladen gepubliceerd, bijvoorbeeld om leerkrachten een beroepsverbod aan te smeren. In 1998 werd KOSMOS officieel ontbonden. Maar zomer 2003 blijkt de geheime dienst nog steeds te bestaan. In april had een Blok-raadslid namelijk met een KOSMOS-rapport staan zwaaien over vermeende extreem-linkse banden van Oxfam. Het rapport kwam van een Blok-medewerker in het parlement die indertijd KOSMOS leidde.

Sinds zijn ontstaan valt het Vlaams Blok elk medium aan dat negatief over de partij bericht. Het vit over het kleinste detail, het eist een recht van antwoord of een repliek, het beroept zich op z’n kiezers met de boodschap dat die kiezers recht hebben op informatie over hun partij. Het speelt het ook via zijn parlementairen en vertegenwoordigers in de raden van bestuur, onder meer van de openbare omroep. Zo heeft het Blok eens gevraagd hoe het mogelijk was dat een interview voor het tv-programma Couleur locale was opgenomen in een links lokaal.

Het was volkomen toeval, maar het gebeurt geen tweede keer. Die peststrategie werkt. Structureel heeft het Blok bereikt dat de mainstreammedia het nu als een gewone politieke partij behandelen. O wee de journalist die het Blok als fascistisch durft te bestempelen, en zelfs het label ’extreem-rechts’ gaat sommige redactiechefs al te ver.

LEES VERDER: Blaffende honden // Oorlog // Nachtelijke telefoons // Ondermijning // Stuur de politie // Zionisme // Postkaarten // Plooit Indymedia? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License