S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Hoe draaien als medium? Hoe je organiseren?
-  Hoe media veranderen?
-  Hoe media analyseren?
-  Hoe media gebruiken?
-  Hoe media maken?

 

Open publish & open access

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

De bevolking moet vrije toegang hebben tot de media, daarop is onze actie afgestemd. Alternatieve media horen uit te zoeken hoe ze dat principe toepassen. In de praktijk bestaan er verschillende gradaties van Open Publish. Twee voorbeelden.

Alternatieve media hechten veel belang aan lezersbrieven. In het beste geval houdt een aparte redactie zich bezig met het verwerken en beantwoorden van die lezersbrieven.

Dit is arbeidsintensief werk. John Pilger zei ooit dat bij de massa-working class-krant Daily Mirror geen enkele lezersbrief onbeantwoord bleef. Door lezersbrieven aan te moedigen en ernstig te nemen, kan de redactie stimuleren dat zulke brieven een onschatbare bron van informatie worden.

Indymedia laat iedereen publiceren, maar screent alle bijdragen. Sommige Indymedia- afdelingen zijn soepel, andere doen dat streng en gebruiken opeenvolgende filters alvorens een bijdrage zichtbaar op de website verschijnt. Screenen is nodig om ervoor te zorgen dat de communicatie op onze sites hoffelijk en volgens de netiquette verloopt, maar ook om regelrechte spam te weren. Op onze media krijgen we regelmatig te maken met extreem-rechtse en anonieme provocaties. Dat mag niet worden onderschat.

Alternatieve nieuwswebsites moeten uitmaken hoe open of streng ze zijn.

-  Kunnen alleen vaste medewerkers publiceren?
-  Hoe worden (welke) lezersbrieven gepubliceerd?
-  Laat je Open Publish toe?
-  Filter je bijdragen, vooraleer of nadat ze on line verschijnen?
-  Beoordeel je bijdragen volgens betrouwbaarheid en nieuwswaarde?
-  Kunnen bezoekers commentaren schrijven? Heb je een heus discussieforum, met of zonder moderator?

Hak zulke knopen op voorhand door. Achteraf van koers veranderen, kan moeilijk zijn.

Public Access betekent dat media de mensen ook voor hun producties toegang geven tot distributiekanalen: toegang tot televisie via de kabel (een courante praktijk in de Verenigde Staten) en vooral via het internet.

Publiceren op internet op locatie is makkelijk te organiseren. Je stelt één of meer computers op waar er een actie aan de gang is. Met laptops en GSM’s kun je zelfs in ’real time’ het internet op. Als dat niet mogelijk is, laat je mensen schrijven, save je hun teksten op een schijfje en zet je elders (waar er internettoegang is) de teksten on line. Zo’n interventie veronderstelt wel dat je Public Access-stand permanent bemand is.

LEES VERDER: Webzine // Open publish & open access // Perscentrum // Actiekrant // Copyleft // Verantwoordelijke uitgever // Radio // Televisie // Ter discussie #1 - Participatie // Ter discussie #2 - Nieuwsmedium of bewegingsmedium? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License