S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Open source
-  Ouvrières du Monde
-  Michael Moore
-  Mediacircus

 

Nieuwe media, nieuwe regels

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

De Verenigde Staten hadden in de 19de eeuw nog een wetgeving die geen patenten of copyrights uit andere landen erkende. Buitenlandse patenten werden er beschouwd als een rem op de nationale ontwikkeling van de industrie en de wetenschap en werden daarom ongeldig verklaard. Vandaag willen diezelfde Verenigde Staten copyright en patenten internationaal zo strak mogelijk reguleren.

In de jaren ’60 werd software voornamelijk ontwikkeld in een academische omgeving en in de onderzoekscentra van grote bedrijven. De computerpioniers hadden voornamelijk programma’s nodig voor eigen gebruik en voor hun collega’s. Het delen van die software en het uitwisselen van ervaring was een wezenlijk onderdeel van het leerproces. In 1977 ontstond Usenet, ontworpen voor programmeurs om informatie en software te kunnen uitwisselen. Op dat ogenblik was software immers een nevenproduct, het was de computer zelf die waardevol was. Pas toen software belangrijker werd dan de computer, werd de distributie van software onderworpen aan controle.

Het groeiende belang van informatie en de toenemende uitwisseling ervan in het huidige informatietijdperk, liggen aan de basis van een steeds strengere internationale wetgeving. De industrie probeert ook op dit terrein aan de hele wereld haar wil op te leggen via internationale instellingen zoals de WTO, NAFTA en de EU.

LEES VERDER: Digital Millennium Copyright Act // Een beknopte geschiedenis / Alle rechten voorbehouden // Nieuwe media, nieuwe regels // Free software foundation // Free as in free speech, not as in free beer // Wicked Wikipedia // Creative Commons //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License