S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Giant #3 - Disney: lieve kindertjes

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Reizen in de tijd is sciencefiction, toch? World News Tonight van ABC maakte er in april 2002 nochtans een ernstige documentaire over. Hoe dat kwam? De Amerikaanse tv-keten ABC behoort toe aan Disney, nummer 3 op de wereldlijst van mediaconcerns. Disney lanceerde rond die tijd The Time Machine, een speelfilm over tijdreizen. En zo’n concern zet natuurlijk alle neuzen in de richting van hetzelfde doel!

ABC-News moet wel vaker het hogere belang van het huis laten primeren op het echte nieuws. Want Disney heeft ook belangen in de petroleum- en gasindustrie. Die anti-journalistieke praktijken veralgemenen naarmate de synergieŽn toenemen, dat wil zeggen naarmate meer nieuws- en entertainmentzenders in dezelfde stal worden ondergebracht.

Het overkomt ook NBC-News, eigendom van General Electric. En CBS-News (van Viacom) heeft zendtijd van het informatiemagazine The Early Show moeten opofferen aan de avonturen van een ander Viacomproduct: Survivor.

Disney munt ook uit in de synergie tussen bedrijfsleven en politiek. De bekendste beheerder bij Disney, George Mitchell, is ex-senator, Republikeins partijkopstuk ten tijde van George W. Bush Sr. en analist van de Council on Foreign Relations. Mitchell zit ook in de beheerraden van Federal Express, Xerox, Staples en Unilever. Vice-president van Disney is Gary L. Wilson, tevens voorzitter van Northwest Airlines en beheerder van de United States Council for International Business.

Lui als Mitchell en Wilson regelen de zaakjes voor Disney. Ze ondermijnen de regelneven die kinderreclame willen bannen voor Winnie-de-Pooh-rugzakken, Sinbad-puzzels, Aladintruien enz. In 2001 lag Zweden onder vuur, omdat het in de Europese Unie tv-reclame voor kinderen onder de twaalf jaar wilde laten verbieden. Disney en co. vonden gehoor bij de Europese commerciŽle tv-zenders, die door zo’n verbod jaarlijks 200 miljoen dollar aan reclame- inkomsten zouden derven.

De top van Disney haalt ook contracten binnen bij het militair-industriŽle complex. Begin 2002 kreeg ABC de toestemming een dertiendelige reality-soap te produceren over het dagelijkse leven van de Amerikaanse bezettingstroepen in Afghanistan. Disney en het Pentagon belastten Jerry Bruckheimer met de productie. Bruckheimer produceerde de oorlogsfi lm Black Hawk Down, over de Amerikaanse invasie in SomaliŽ. In 2003 toonde diezelfde Bruckheimer de Amerikaanse bezettingstroepen in Irak hoe ze hun operaties televisievriendelijk moesten ensceneren.

Disney, de grote kindervriend, draaide in 2002 een omzet van 25,3 miljard dollar. Grote baas Michael Eisner werd voor die inspanning beloond. Eisner had in 1996 een salaris van 189 miljoen dollar. In 2003 ving hij er maar liefst 576 miljoen. Minder goed verging het de 112.000 mensen die in 2002 voor Disney werkten. In dat jaar verloren 8.000 mensen er hun job. Het personeel van de Disney Cruise Lines werkte 14 tot 16 uren per dag, zeven dagen op zeven. En de fabrieken in Hong Kong die Disney-spullen produceren, lapten zowat alle lokale arbeidswetten aan hun laars. ĎWerken voor Disney’, schreef een Chinese vakbond, Ďis allesbehalve een sprookje’. (Uit: Transnationale.org)

LEES VERDER: Media = Monopolie // Giant #1 - AOL-Time Warner: supermarkt // Giant #2 - Vivendi en Co: ’Kruisbestuivingen’ // Oligopolistan / Muziek met een muilkorf // Haviken // Giant #3 - Disney: lieve kindertjes // Giant #4 - Bertelsmann: bruin verleden // Giant #5 - General Electric’s media-arm // Giant #6 - NewsCorp // Grensverlager // De Morgen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License