S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Giant #6 - NewsCorp

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Dé mediamogul heet Rupert Murdoch. De 23ste rijkste man verdient hopen geld met televisie. Maar zijn News Corporation is vooral de grootste uitgever van (Engelstalige) kranten, met 175 krantentitels (waaronder The Sun, The Times en The New York Post). "Murdoch stelt zijn media-imperium ten dienste van alle politici die pro-business zijn", schrijft Geoffrey Geuens in Tous Pouvoirs Confondus. Murdoch steunde Margareth Thatcher, Tony Blair, Ronald Reagan en George W. Bush; zij hielpen hem zijn imperium te ontwikkelen.

Hij werd bestuurder van het Cato Institute, dat heftig pleit voor privatisering van de sociale zekerheid. Murdoch investeert ook minstens 25.000 dollar per jaar in de Council on Foreign Relations ("de persattaché van het militair-industrieel complex", aldus Geuens). Zijn rechterhand Andrew Knight is bestuurder van de Ditchley Foundation, een spil in de Amerikaans-Britse as tegen Irak. Voor wat hoort wat. Murdoch kreeg een bestuurdersstoel bij tabaksproducent Philip Morris en wapenfabrikant United Technologies. Zelf installeerde hij toplui van Philip Morris, McDonnell Douglas, Nike, Apple en British Airways in de board van News Corporation.

Murdoch vocht zich letterlijk een weg naar de top. In 1986 ontsloeg hij duizenden mensen bij de Britse krant The Sun. Hij verhuisde naar een splinternieuwe drukkerij in Wapping, nabij Londen. Daar trotseerde hij een jaar lang de acties van de drukkersvakbonden. Volgens biograaf William Shawcross leidde Murdoch, in training en op pantoffels, persoonlijk de gevechten tegen de stakerspiketten. Uiteindelijk kwam Margareth Thatcher ter hulp met antivakbondswetten. "Rupert Murdoch staat boven de wet, of liever: wetten worden op zijn maat gemaakt", zegt de Londense professor James Curran in een documentaire over Murdoch.

In Groot-Brittannië was hij de eerste en enige krantenbaas die met Sky TV (nu BSkyB) ook een satelliet-tv-station mocht exploiteren. Murdochs strategie voor Sky werkte. Jarenlang maakte de zender verlies. Maar iedereen kon Sky ontvangen met een goedkope schotelantenne. Het station verslaafde zijn kijkers met themakanalen, vooral met sport. Dan werd Sky een betaalzender. Maar de kijkers haakten niet af. Eind jaren ’90 had Sky zo’n 80 miljoen abonnees die tussen 10 en 40 euro lidgeld betaalden.

In de Verenigde Staten kocht Murdoch eerst de studio’s en films van Twentieth Century Fox en begon dan een netwerk uit te bouwen om de fi lms optimaal te laten renderen. Daarom start hij eind de jaren ’80 met Fox-TV en kocht aandelen in tientallen lokale tv-stations. Net als in Groot-Brittannië gebruikt hij de uitzendrechten van grote sportmanifestaties als breekijzer. De wedstrijden van de National Football League waren eerst op Fox en werden dan doorverkocht aan een kleine 200 lokale zenders. Zo ging het ook met de successeries. Fox bereikt nu ruim 90% van de Amerikaanse gezinnen.

Murdoch botste op de Amerikaanse antitrustwetgeving. Maar conservatieven als Ronald Reagan en Newt Gingrich kwamen hem ter hulp. De ene dienst is de andere waard. Gingrich tekende een contract met News Corp dat twee van zijn boeken uitgaf. Eind 2000 was Bush’s neef John Ellis eindredacteur van de verkiezingsshow op Fox News. Zegt Mike Royko, voormalig journalist bij de Chicago- Sun-Tribune: "Kort na de overname door Murdoch kwam het bevel dat er nooit meer kritiek op Ronald Reagan in de krant mocht staan."

LEES VERDER: Media = Monopolie // Giant #1 - AOL-Time Warner: supermarkt // Giant #2 - Vivendi en Co: ’Kruisbestuivingen’ // Oligopolistan / Muziek met een muilkorf // Haviken // Giant #3 - Disney: lieve kindertjes // Giant #4 - Bertelsmann: bruin verleden // Giant #5 - General Electric’s media-arm // Giant #6 - NewsCorp // Grensverlager // De Morgen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License