S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Giant #4 - Bertelsmann: bruin verleden

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

’Mag een Duits bedrijf 15% van de Amerikaanse boekenmarkt beheersen?’ Het antwoord van Bertelsmann-baas Middelhoff: ‘Maar ik ben geen Duitser, ik ben een Amerikaan met Duits paspoort.’ De macht van het Duitse mediaconcern Bertelsmann stoelt op de boekenmarkt.

Bertelsmann controleert vooral uitgeversgroepen en titels (Geo, Stern, Financial Times Deutschland, Grupo Editorial in Hamburg, Prisme Presse in Parijs, Random House). Via platenlabels als Arista en BMG neemt het bedrijf 28% van de muziekmarkt in. Het concern bezit ook de tv- en radiogroep RTL. Bertelsmann, dat belangen heeft in 53 landen, zet 20 miljard euro per jaar om en neemt de vierde plaats in op de lijst van de mediaoligarchen.

De basis voor dit imperium werd gelegd tijdens de nazi-dictatuur. Bertelsmann verzorgde destijds drukwerk voor de nazi’s. Bertelsmann hield dat geheim en gaf zich zelfs uit voor ‘weerstander’ tegen de nazi’s. Toen onderzoeker Fischler de waarheid ontdekte, wilde geen enkele Duitse uitgever zijn boek publiceren. Het verscheen in Zwitserland en later ook in het onafhankelijke Amerikaanse magazine The Nation.

LEES VERDER: Media = Monopolie // Giant #1 - AOL-Time Warner: supermarkt // Giant #2 - Vivendi en Co: ’Kruisbestuivingen’ // Oligopolistan / Muziek met een muilkorf // Haviken // Giant #3 - Disney: lieve kindertjes // Giant #4 - Bertelsmann: bruin verleden // Giant #5 - General Electric’s media-arm // Giant #6 - NewsCorp // Grensverlager // De Morgen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License