S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

De dubbele tong van Philips

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Zelfs op één dag tijd kan je degelijke informatie verzamelen over een nieuwsfeit. Begin met de beschikbare bronnen zoals krantenwebsites of perscommuniqués te raadplegen. Die informatie kan je dan aanvullen met interviews.

Op dinsdag 3 december 2002 maakte elektronicagigant Philips bekend dat de fabriek in Hasselt moest sluiten. Philips-België jammerde over "aanhoudende verliezen in de afdeling Optical Storage en verscherpte concurrentie vanuit lagelonenlanden". Een depri-bericht om het moreel van de 1.400 mensen in Hasselt te breken.

Diezelfde dag verspreidde Royal Philips Electronics ook een jubelend persbericht met een expliciete verwijzing naar de Philips-noteringen op de beurzen van Amsterdam en New York. Dat bericht meldde dat Philips "met de herstructurering binnen zes maanden de Optical Storage-afdeling weer winstgevend zou maken". Die boodschap was uiteraard voor de internationale geldmarkt bestemd.

Naast bedrijfscommuniqués zijn ook oude krantenartikels interessante bronnen. Ze leerden dat de metaalvakbonden met Philips onderhandelden over "sociale maatregelen". Uit die artikels viel af te leiden dat ze nu aan stervensbegeleiding zouden doen, zodat Philips-Hasselt zonder veel ophef begraven kon worden.

De mensen om wie het allemaal draaide, de werknemers van Philips- Hasselt, luchtten hun hart aan de fabriekspoort. Sommigen waren moedeloos. De directie had hen verteld dat het erg slecht ging met Philips. Maar nogal wat mensen geloofden dat niet. Zonder dat ze het beursbericht van Philips gelezen hadden, legden ze al de vinger op de wonde. Ze zeiden vlakaf dat Philips ging verhuizen voor de winst.

LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License