S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Met de computer

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Amerikaanse journalisten zijn vertrouwd met Computer Assisted Reporting (CAR). Ze putten uit publieke statistieken en vermalen die met de computer tot ze conclusies kunnen trekken. Op die manier zijn al talrijke ziekenhuisschandalen en verzekeringsfraudes aan het licht gebracht, en - door te hameren op de vrijheid van informatie - ook militaire geheimen.

Zo’n onderzoek onthulde bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering de VN-sancties tegen Irak misbruikte om de watervoorziening in Irak te saboteren. Een ander onderzoek, gebaseerd op data van de Amerikaanse migratiedienst, toonde in het voorjaar van 2003 een scherpe stijging van arrestaties van inwijkelingen uit moslimlanden.

LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License