S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Alternatieve media

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Dankzij het internet is het monopolie van de media-nv’s op nieuwsgaring en berichtgeving doorbroken. Activisten brengen via websites en mailinglijsten nuttige én waterdichte informatie in omloop. Via deze portals kun je massa’s alternatieve bronnen vinden:

-  Indymedia: het wereldwijde netwerk van media-activisten;
-  Global Research: over globalisering, van Michel Chossudovsky;
-  Transnational News Navigator: talrijke medialinks;
-  What Really Happened: de naam spreekt voor zich;
-  Who owns what?: wie bezit de media?;
-  Consumer guides: over multinationals en topbeheerders;
-  Counterpunch: een radicale nieuwsbrief, verschijnt tweewekelijks;
-  Guerrillanews: alternatieve nieuwssite.

Goed om weten is dat ook alternatieve media zichzelf soms censuur opleggen, bijvoorbeeld omdat ze vrezen subsidies te verliezen.

Iets anders zijn rechtse media die zich voordoen als vrije media. De Amerikaanse staat gebruikt al decennialang zulke ’vrije’ radio’s. Het jongste broertje is Radio Free Iraq, een filiaal van de groep Radio Free Europe/Radio Liberty (naar eigen zeggen: "privé, met geld van het US Congress"), die in 1949 door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werd opgericht om de socialistische regeringen in Oost-Europa te ondermijnen.

Geldschieters als George Soros of de Ford Foundation - en via hen de CIA - sturen alternatieve media via hun financiering. Ook gereputeerde alternatieve media delen in hun manna. Het Open Society Institute van beursspeculant en miljardair George Soros sponsort ’vrije media’.

Hij begon daarmee in voormalig socialistische landen. Een bekend voorbeeld is de Joegoslavische Radio B92 in Belgrado. B92 startte als een studentenstation maar groeide in de jaren ’90 met westerse sponsoring uit tot pro-westerse zender. B92 was subversief en genoot daarom veel sympathie onder westerse jongeren.

De organisatie Reporters Sans Frontières (RSF) voert actie voor de persvrijheid. RSF krijgt geld en faciliteiten van de Europese Commissie, François Pinault (Frankrijks derde rijkste man en eigenaar van FNAC) en wapenfabrikant Lagardère. RSF komt vooral tussen in landen waar de vrije markt wordt ingeperkt (Cuba, Venezuela...).

LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License