S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Hoe draaien als medium? Hoe je organiseren?
-  Hoe media veranderen?
-  Hoe media analyseren?
-  Hoe media gebruiken?
-  Hoe media maken?

 

Dockers

 

gepubliceerd: 22.05.2004 // laatste update: 22.05.2004

Op 25 september 1995 kregen in Liverpool eerst vijf en daarna nog eens 80 dokwerkers hun ontslag. Ze werkten voor een onderaannemer en hadden geweigerd minder betaalde overuren te maken. Toen 300 andere dokwerkers weigerden het werk van de afgedankte collega’s over te nemen, vlogen ook zij buiten. Zo begon een staking die maar liefst 28 maanden duurde.

De Britse commerciŽle tv-omroep Channel-4 maakte de film Dockers, gebaseerd op de levens van de mannen en vrouwen in de haven. Channel-4 betrok hen ook actief bij het schrijven van het scenario. De omroep organiseerde een schrijfcursus, met lesgevers van de bovenste plank, namelijk de bekende tv-schrijver Jimmy McGovern, die het voor de stakers opnam, en Irvine Welsh, die het verhaal van de speelfilm Trainspotting schreef. Samen vormden ze de Dockers Writers Workshop. Channel-4 vroeg deze groep het complete script voor Dockers uit te werken.

De workshops zijn ook gefilmd en verwerkt in een andere Channel-4-film, Writing the Wrongs. Dockers werd geproduceerd door de firma van regisseur Ken Loach en door Initiative Factory, een coŲperatieve van de ontslagen dokwerkers die uitgroeide tot een producent van interactieve cd-roms.

LEES VERDER: Redactie Mainstream // Redactie Alternatief // Training // Dockers // Teaching change // Informele training // Workshops // Sessies // Andere modules // Trainers // Correspondenten // Archiveren // Community //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License