S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Hoe draaien als medium? Hoe je organiseren?
-  Hoe media veranderen?
-  Hoe media analyseren?
-  Hoe media gebruiken?
-  Hoe media maken?

 

Informele training

 

gepubliceerd: 22.05.2004 // laatste update: 22.05.2004

De dokwerkers van Liverpool affi cheren een toepasselijke spreuk: Five Minutes of Experience is Worth Fifty Years of Reading. Vrij vertaald: ervaring is de beste leermeester. Of nog anders gezegd: tips van collega’s helpen iedereen ontzettend vooruit. Het spaart hopen tijd en leergeld uit als mensen met ervaring op een informele manier hun kennis doorgeven aan beginners.

Eerst een kritiek. Er heerst tegenwoordig een vervelende mentaliteit die zegt: ’Niet zeuren jongen, begin er gewoon aan! Wil je filmen? Pak een camera en ga aan de slag. Wil je een krant maken? Zet je aan het schrijven. Wil je monteren met de computer? Geen gepieker, just do it!’ Iedereen kan alles, dat is een positieve boodschap. Maar soms getuigt het Just Do It-credo ook van weinig respect voor de pantoffelhelden onder ons die onervaren en onhandig zijn met techniek. Het gevolg is tijdverlies omdat elke beginner alles zelf moet uitknobbelen. Laten we de kar niet voor het paard spannen. ’Before you can do-it-yourself, you have to learn-it-yourself.’

Informele training helpt mensen op een spontane manier over hindernissen. Stel: iemand wil een videomontage maken op de computer. Als je het nooit eerder hebt gedaan, kan zo’n eenvoudig opzet ontaarden in een heuse hordenrace. Want je moet:

-  de kabels van de apparaten correct aansluiten,
-  videobeelden inladen,
-  beelden na elkaar schikken,
-  en ten slotte je montage exporteren, bijvoorbeeld naar een videocassette.

Met assistentie van iemand die het parcours kent, kom je tien keer sneller over alle obstakels. Als die kenner ook nog uitleg geeft, kan je de volgende keer zelfstandig werken en word je op jouw beurt een kenner die kennis doorgeeft. Vakmensen vinden zulke kennistransfers heel gewoon. Persfotografen bijvoorbeeld profiteren van elke gelegenheid om informatie over materiaal en bediening uit te wisselen. Al werken ze voor concurrerende kranten, ze blijven collegiaal.

LEES VERDER: Redactie Mainstream // Redactie Alternatief // Training // Dockers // Teaching change // Informele training // Workshops // Sessies // Andere modules // Trainers // Correspondenten // Archiveren // Community //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License