S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Welke camera heb ik nodig?

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Indien je budget het toelaat kan je best een digitale camera kopen. Je hebt die in alle maten en modellen en in alle prijsklassen. De prijzen van de professionele digitale camera’s kunnen oplopen tot 25.000 euro. Wees gerust, voor 1.500 euro heb je al een camera waarmee je een Oscar kan winnen. De meest gangbare formaten voor digitale camera’s zijn Mini DV en Digital 8. Digital 8 is een formaat dat werd ontwikkeld door Sony, Mini DV daarentegen is een algemene standaard. Beide zijn even goed. De nieuwste camera’s werken met DVD-schijfjes. Het voordeel daarvan is dat de kwaliteit nog beter is, maar die camera’s zijn ook een stuk duurder dan de Mini DV of Digital 8-camera’s.

De kwaliteit van de meeste digitale camera’s is verbluffend, in die mate zelfs dat heel wat professionele televisieploegen regelmatig gebruik maken van Mini DV-camera’s. Films als Buena Vista Social Club en 28 Days Later werden volledig gefi lmd met Mini DV-camera’s en toch werden ze vertoond in de grote bioscoopzalen. Het voordeel van die kleine camera’s is dat ze heel intiem zijn, waardoor je een hechte band kan smeden met de mensen die je fi lmt. Een ander voordeel van een digitale camera is het gemak waarmee je er beelden mee kan overzetten naar je computer om ze te verwerken.

Naast de digitale camera’s zijn er nog de klassieke analoge camera’s. Daarvan kunnen we je eerlijkheidshalve enkel de High 8-camera’s aanraden. De kwaliteit van een High 8-camera is zeer goed, maar niet zo goed als een digitale camera. Het voordeel is wel dat je al een zeer goede High 8-camera op de kop kan tikken voor 500 euro of minder. Het nadeel is dat je speciale apparatuur nodig hebt om beelden van een High 8-camera om te zetten naar je computer. Die apparatuur is soms duurder dan het prijsverschil tussen een digitale camera en een High 8.

LEES VERDER: Kan ik wel video maken? // Welke camera heb ik nodig? // Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires // De computer als montagetafel // Welke software heb ik nodig? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License