S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Welke software heb ik nodig?

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Nu al je beeldjes op je computer staan, moet je ze gaan verwerken tot een samenhangend verhaal. Er bestaan tientallen softwarepakketten om video te bewerken. Sommige pakketten bieden je oneindig veel mogelijkheden en special effects, andere beperken zich tot wat handig knip- en plakwerk. Wie een Apple-computer koopt, krijgt daar standaard iMovie bijgeleverd. Hiermee kan je al een heel eind op weg. iMovie is een eenvoudig programma waarmee je snel leert werken en waar je bovendien al mooie reportages mee kan maken. De laatste versie van Microsoft Windows bevat een gelijkaardig programma, Moviemaker genaamd. Helaas zijn er voor GNU/Linux nog geen videobewerkingsprogramma’s beschikbaar. Er zijn wel een aantal programmeurs bezig om videosoftware te ontwikkelen voor GNU/Linux, maar het kan nog wel enkele jaren duren voordat die programma’s bruikbaar zijn.

We kunnen dus niet anders dan je naar een aantal commerciële pakketten doorverwijzen. Met een programma als iMovie kan je al heel wat werk verrichten. Maar eenmaal je hier en daar een speciaal effect wil gebruiken of verschillende geluiden wil mengen, stuit je al snel op de beperkingen van iMovie.

De twee meest gebruikte videobewerkingsprogramma’s zijn Adobe Première en Final Cut Pro. Adobe Première is zowel voor Windows als Apple beschikbaar. Final Cut Pro daarentegen is een softwarepakket van Apple/Macintosh en dus enkel beschikbaar voor Apple. Beide softwarepakketten zijn zeer goed en bieden een groot palet aan mogelijkheden. Het enige nadeel is dat ze ongeveer 1.000 euro kosten.

LEES VERDER: Kan ik wel video maken? // Welke camera heb ik nodig? // Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires // De computer als montagetafel // Welke software heb ik nodig? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License