S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

De computer als montagetafel

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

-  EEN VIDEOKAART

Om van gefilmde beelden een filmpje of reportage te maken moet je ze bewerken en monteren. Een professionele uitrusting om te monteren kan tienduizenden euro’s kosten. Gelukkig zijn er ook veel goedkopere en degelijke oplossingen te vinden. Eigenlijk kan je met elke krachtige computer video monteren. Toch is dat niet zo eenvoudig als sommige computerfabrikanten wel eens laten uitschijnen. Een seconde video bevat ongeveer 24 beeldjes. Om die allemaal te kunnen verwerken moet je computer over heel wat rekenkracht beschikken. Daarom ontwikkelde men aparte computerchips voor het verwerken van video.

Voor 250 euro heb je al een goede videokaart. Bij de nieuwe Apple/Macintosh-computers is het niet nodig er een extra videokaart in te steken. Vanaf de G4-computers van Apple zit er standaard een speciale beeldverwerkende eenheid in.

-  IS MIJN HARDE SCHIJF GROOT GENOEG?

Om video te verwerken op je computer heb je heel veel ruimte nodig op je harde schijf. En met veel bedoelen we veel: 40.000 MB (of 40 gigabyte) is net genoeg om een kleine reportage te maken. Enkele jaren geleden was dat nog onnoemlijk veel en vooral bijzonder duur, maar vandaag hebben nieuwe computers haast standaard een harde schijf van 40 gigabyte (GB) of meer. Hoe groter je harde schijf, hoe beter. Tegenwoordig zijn zelfs harde schijven van 250 GB niet zo heel erg duur meer.

-  HOE KRIJG IK VIDEOBEELDEN IN MIJN COMPUTER?

Er bestaan verschillende manieren om videobeelden in je computer te krijgen. De meest voor de hand liggende en ook de meest efficiŽnte manier is via een IEE 1394-verbinding (firewire). Wie een Apple heeft hoeft zich niet druk te maken, alle nieuwe Apple-computers hebben een firewire-verbinding. Firewire is echt heel eenvoudig. Je verbindt je digitale camera met je computer via een firewire-kabel, en de klus is geklaard. Je computer herkent je camera waarna je beelden van je camera naar je computer kan kopiŽren om ze nadien te verwerken tot een filmpje. Op dezelfde manier kan je dan je afgewerkte filmpje terug kopiŽren naar een digitale videotape.

Een andere manier om beelden in je computer te krijgen is via aan speciale videokaart. Hierboven beschreven we al dat dergelijke videokaarten een deel van het rekenwerk van je computer overnemen en op die manier je computer ontlasten. Een goede videokaart heeft ook een aantal in- en uitgangen waardoor je een videospeler aan je computer kan koppelen. Via die kaart kan je dan beelden inladen in je computer.

Voor pc’s bestaan er ook goedkopere hulpstukjes om video in je computer te krijgen. Die zijn alleen bruikbaar als je van plan bent slechts heel sporadisch iets met video te doen. De kwaliteit van de beelden is heel wat minder en bovendien zal je dikwijls minuten en soms uren moeten wachten op je computer omdat die dan zonder de hulp van een videokaart alle beeldjes moet bewerken.

LEES VERDER: Kan ik wel video maken? // Welke camera heb ik nodig? // Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires // De computer als montagetafel // Welke software heb ik nodig? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License