S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

-  GELUID

Als je geen microfoon kan aansluiten op je camera is die zo goed als waardeloos. Wie een blinde in zijn vriendenkring heeft, weet dat de meeste blinden ook graag televisie of fi lm kijken. Doe zelf maar eens de test, je kan zo goed als elk televisieprogramma volgen door er enkel naar te luisteren. Maar als je het geluid van je televisietoestel uitzet wordt het haast onmogelijk een fi lm of reportage te begrijpen, zelfs al is die ondertiteld. Laat je niets wijsmaken, je hebt een microfooningang nodig voor interviews, omgevingsgeluiden... Als je een camera koopt kan je er dan best ook meteen een microfoon bij kopen. Een goede microfoon kost minstens 200 euro. Laat je geen goedkoop toestel aansmeren: je hebt een goede microfoon nodig en die dingen zijn nu eenmaal niet goedkoop.

-  BATTERIJEN

Als je een camera koopt krijg je daar normaal gezien een batterij bij. Gelukkig maar, anders zou je niet kunnen werken. De meeste batterijen die standaard bij je camera zitten, leveren echter niet voldoende energie om er een dag mee op stap te gaan. Soms ben je beperkt tot één uur fi lmen, met de betere standaardbatterijen kan je tot twee uur fi lmen. Wie een volledige dag op reportage wil, heeft dus een extra batterij nodig. Je hebt batterijen die vier uur energie leveren, de allerbeste leveren tot negen uur energie. Het hangt een beetje af van je budget.

-  TAPES, TAPES EN NOG EENS TAPES

Tapes of cassettes voor video zijn niet goedkoop. Nog erger is dat ze eigenlijk niet herbruikbaar zijn. Videotapes zijn zeer gevoelig, per seconde worden er zo’n 24 beeldjes op je tape opgeslagen. Als er een foutje in je tape zit, worden sommige van die beeldjes niet opgenomen en sluipen er fouten in: drops. Je zou denken dat het helemaal niet opvalt als er een foutje in één van die vele beeldjes zit. Het tegendeel is helaas waar. Als er één beeldje op die 24 fout zit, mag je er zeker van zijn dat iedereen het gezien heeft.

Bovendien is de kans klein dat het om één beeldje gaat. Als er iets mis is met een tape krijg je meestal een heleboel foutjes en drops, soms zelfs zoveel dat je tape onbruikbaar is. Een andere vervelende eigenschap van digitale videotapes is dat ze verslijten. Je kan eigenlijk maar eenmaal opnemen op een DV-tape. Ga je een tape recycleren dan zal je haast 100% zeker fouten in je beelden zien. Nog vervelender is dat tapes ook verslijten door ze te bekijken, je moet er dus zuinig mee omspringen. Je kan enorm veel besparen op tapes door goed te filmen. Een gemiddeld nieuwsitem duurt enkele minuten, een wat langere reportage tien tot twintig minuten. Je hebt dus geen uren materiaal nodig om een goede reportage te maken.

Om de kans op drops zo klein mogelijk te houden, koop je best niet de allergoedkoopste tapes. De professionele (en dure) tapes heb je enkel nodig om een mastertape te maken. Je koopt je tapes best in een videowinkel, ze zijn daar meestal heel wat goedkoper dan in de fotowinkel om de hoek.

De mastertape is de videotape waarop je een afgewerkte video bewaart. Het ergste dat je kan overkomen is dat er foutjes zitten op je mastertape, want dan ben je immers uren en soms weken werk kwijt. Tast daarvoor dus maar iets dieper in je portemonnee, tenzij je natuurlijk je master op DVD wegschrijft.

-  IEE 1394

Ook wel gekend als firewire of i.link. Als je een nieuwe camera koopt, zorg er dan voor dat er een IEE 1394 in- en uitgang op zit. Sommige modellen hebben enkel een IEE 1394-uitgang. Je kan dan wel beelden inladen op je computer, maar eenmaal je een filmpje hebt gemaakt kan je het dan niet terug kopiëren naar een videotape. De meeste videocamera’s hebben een digitale uitgang en dat noemt men dan i.link, firewire of IEE 1394. IEE 1394 is de manier waarop je camera kan praten met een computer. Indien zowel je computer als je camera over een IEE 1394-ingang beschikken kan je heel gemakkelijk beelden van je camera kopiëren naar je computer. De meeste nieuwe camera’s komen vandaag wel met in- en uitgang, maar je kan dat best eens controleren.

LEES VERDER: Kan ik wel video maken? // Welke camera heb ik nodig? // Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires // De computer als montagetafel // Welke software heb ik nodig? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License