S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Ingebed

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Tijdens de Amerikaanse oorlog tegen Irak (voorjaar 2003) eiste de Coalitie dat journalisten zich als soldaten integreerden in de bataljons van de invasiemacht. "Voor uw eigen veiligheid", zo werd gezegd. Maar de onveiligheid kwam niet zozeer van het Irakese verzet.

Eigenzinnige journalisten werden tegengewerkt, weggehouden van het slagveld en - zoals bijvoorbeeld in Hotel Palestine in Bagdad - letterlijk onder vuur genomen door Amerikanen en Britten. In plaats van te zeggen: "We gaan u beschieten", zei de Coalitie. "We kunnen uw veiligheid niet garanderen." Deze vorm van Embedded Journalism is het toppunt van controle. De media moeten de informatiepropaganda voor waar aannemen en doorgeven. De media liepen niet klakkeloos mee in de oorlogspropaganda, omdat ze de hete adem van de antioorlogsprotesten voelden.

LEES VERDER: OfficiŽle bronnen // Ingebed // Stoelendans // A job is a job // Joepi, den Eric! // Cross-over // Mediapolitici // Public Relations voor privť-belangen // OfficiŽle deskundigen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License