S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

OfficiŽle deskundigen

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

De officiŽle milieus doen meer dan informatie geven. Ze schuiven ook deskundigen en consultants naar voren. Het meest gegeerd zijn ex-toppolitici: gewezen ministers, Europese commissarissen, bazen van belangrijke (internationale) instellingen zoals de Nationale Bank of de NAVO. Naast de ex-politici wordt een hele serie officiŽle deskundigen gecoŲpteerd uit de academische wereld. Zij krijgen jobs, beurzen en onderzoeksopdrachten bij studiediensten en think tanks. Ook de mainstream-media zelf leveren specialisten.

De Amerikaanse rechter Lewis Powell vroeg ooit aan de Amerikaanse Kamer van Handel en Nijverheid "de topacademici met de beste reputaties te kopen (to buy!) om geloofwaardigheid te geven aan studies van de bedrijfswereld en de invloed van de bedrijven aan de universiteiten te vergroten". Rechter Lowell kreeg wat hij vroeg dankzij bedrijfssponsoring (uit: Chomsky & Herman, Manufacturing Consent). In de VS wordt nu 95% van al het wetenschappelijk onderzoek gefinancierd door de bedrijfswereld.

Deskundigen versterken de algemene consensus vanuit hun positie en autoriteit. ĎWat een deskundige tot deskundige maakt, is het feit dat hij op hoog niveau consensusideeŽn uitwerkt en gangmaakt’, zei de vroegere Amerikaanse minister Henry Kissinger ooit. Deskundigen hebben nog een andere functie. Ze moeten de stem van radicale deskundigen neutraliseren.

Begin 2000 raakte bekend dat op de redactie van ’newsleader’ CNN Amerikaanse militaire specialisten van Psychological Operations hadden gewerkt. (zie ook: www.counterpunch.org/cnnpsyops.html)

Voor de officiŽle deskundigen is de markt geŽxplodeerd tijdens de Golfoorlog van begin 1991. Toen stonden ze met bosjes bij landkaarten en maquettes te vertellen hoe Irak naar het Stenen Tijdperk werd gebombardeerd. Sindsdien kamperen de deskundigen in tijden van scherpe crisis bij de televisie- en radiozenders. In kalme perioden houden ze lunchcauserieŽn waarvoor ze zich duur laten betalen. Toen Bill Clinton in het najaar van 2003 naar Taiwan trok, schreef de Taipei Times dat hij 100.000 dollar per lezing ving.

LEES VERDER: OfficiŽle bronnen // Ingebed // Stoelendans // A job is a job // Joepi, den Eric! // Cross-over // Mediapolitici // Public Relations voor privť-belangen // OfficiŽle deskundigen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License