S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Een goed stel hersens

 

gepubliceerd: 16.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Laat je bij de aankoop van een computer vooral niets aanpraten, maar neem rustig de tijd om na te gaan wat er allemaal te koop is. Probeer ook het advies van een kenner in te winnen, dat kan een vriend of een kennis zijn, of een goede website, bijvoorbeeld:

-  www.hardware.info
-  www.tweakers.net
-  www.anandtech.com
-  www.tomshardware.com

In een computer zitten enkele mechanische onderdelen die het wel eens durven begeven: de harde schijf, het diskettestation, de cd-rom-speler, de ventilator... Als je enkele jaren gebruik wil maken van je computer is het belangrijk dat hij uit degelijke onderdelen bestaat. Vraag aan de verkoper uit welke onderdelen de computer is samengesteld, en zeg dat je eventueel bereid bent iets meer te betalen voor een computer die samengesteld is uit betere onderdelen.

Je mag zeker niet besparen op het RAM-geheugen (Random Acces Memory), of werkgeheugen van je computer. Sommige verkopers verlappen je een goedkope machine met prachtige specifi caties maar met net voldoende geheugen om er een veredelde koffi emolen van te maken. Als je computer niet over voldoende RAM beschikt gaat hij de harde schijf gebruiken als een soort extra werkgeheugen. Daardoor moet je bij elke opdracht zitten wachten, aangezien je computer telkens gegevens moet wegschrijven naar de harde schijf.

Gebruik je software die vraagt om 128 MB RAM, stop er dan tweemaal zoveel in. Wil je op je computer foto’s of audio bewerken, dan mag er gerust 512 MB in. Soms werkt je computer tot tienmaal sneller als je hem voorziet van voldoende geheugen. Hou er ook rekening mee dat machines die MS Windows draaien de neiging hebben na verloop van tijd trager te werken. Om dit te verhelpen, zijn een nieuwe computer of extra geheugen niet altijd de goede oplossing. Een nieuwe installatie van Windows kan ervoor zorgen dat je machine weer twee- tot driemaal sneller gaat werken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen geen geld te geven aan de rijkste man ter wereld door te werken met GNU/Linux, een besturingssysteem dat bovendien optimaal gebruik maakt van de rekenkracht van je computer.

LEES VERDER: Een goed stel hersens // Wanneer koop ik een computer? // Wanneer ben ik aan een nieuwe computer toe? // Waar koop ik een computer? // De basisuitrusting // Gespecialiseerde computers // Draagbare computers // Tweedehandscomputers //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License