S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Wanneer ben ik aan een nieuwe computer toe?

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Als je de producenten mag geloven: gisteren. In principe kan je een computer blijven gebruiken tot hij het begeeft, en als je een goede computer hebt gekocht kan dat makkelijk vijf tot tien jaar duren. Je moet weten dat in computertijd vijf jaar een eeuwigheid is. Een computer van tien jaar geleden is dan ook zoiets als een computer uit het stenen tijdperk.

Toch zijn er mensen die probleemloos werken met computers die al jaren oud zijn. Wie enkele jaren geleden een computer kocht om teksten te schrijven en te surfen op het internet kan dat vandaag nog steeds met die computer. Je hoeft dan niet te werken met de allernieuwste software: de nieuwste tekstverwerker is heus niet zoveel beter dan die van enkele jaren geleden. Er zijn eigenlijk maar twee redenen om een nieuwe computer te kopen:

1. HIJ WORDT TE TRAAG

Als je computer te traag wordt, komt dat waarschijnlijk omdat je er dingen mee wil doen die je machine niet goed aankan. Je installeerde misschien een aantal nieuwe programma’s om op het internet te surfen, video te bekijken of om de foto’s uit je nieuwe digitale camera te bewerken. Als je die computer al meer dan drie jaar hebt, kan het best zijn dat hij dat soort werk gewoon niet aankan. Ga ook eens na over hoeveel geheugen je machine beschikt. Misschien is je probleem opgelost als je de computer voorziet van een extra dosis geheugen, zeker als hij twee of drie jaar oud is.

Het is uiteraard ook mogelijk dat je computer niet meer verder wil. In dat geval is het tijd na te denken over de aankoop van een nieuwe machine. Gooi je oude computer dan niet zomaar weg. Je kan hem misschien nog gebruiken om bijvoorbeeld teksten te schrijven. Als je op GNU/Linux overschakelt kan je die oude computer ook gebruiken als server voor een netwerkje. Je kan dan met meerdere mensen gebruik maken van een internetverbinding of van dezelfde printer.

2. HIJ IS STUK

Als je computer het niet meer doet, betekent dat niet noodzakelijk dat hij helemaal naar de schroothoop moet. Misschien is enkel de harde schijf of het scherm stuk. Is je computer twee tot drie jaar oud, herstel dan die defecte onderdelen. Je kan meteen van de gelegenheid gebruik maken om extra geheugen te voorzien.

Is je computer ouder dan drie jaar, dan kan je overwegen een nieuwe te kopen. Soms is de reparatie bijna even duur als de aankoop van een nieuwe computer. In dat geval hoef je niet te twijfelen: koop een nieuwe machine.

Het kan best zijn dat de reparatiekosten helemaal niet zo hoog oplopen. Hoe dan ook, je denkt best even na of je nog in die oude machine wil investeren. Je bent al gauw enkel honderden euro’s kwijt, en voor 1.000 euro heb je een splinternieuwe computer. Natuurlijk hangt het ook van je budget af. Bovendien heb je waarschijnlijk nog enkele jaren plezier van je oude computer als je hem laat herstellen.

LEES VERDER: Een goed stel hersens // Wanneer koop ik een computer? // Wanneer ben ik aan een nieuwe computer toe? // Waar koop ik een computer? // De basisuitrusting // Gespecialiseerde computers // Draagbare computers // Tweedehandscomputers //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License