S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Computers praten met elkaar

 

gepubliceerd: 23.04.2004 // laatste update: 23.05.2004

Als je thuis een computer met internetaansluiting hebt, maakt die machine deel uit van dat wereldwijde netwerk. Wanneer je een website bezoekt, maak je met je computer verbinding met een andere computer waarop die website opgeslagen is: zo’n computer heet een server. Je computer haalt dan de gegevens op van de server, waardoor je de website thuis op je scherm te zien krijgt (downloaden). Als je zelf gegevens wil verspreiden via het internet, stuur je die via dezelfde verbinding naar een server (uploaden).

Om gegevens uit te wisselen tussen verschillende computers, is het nodig dat die computers dezelfde taal spreken. Een website bestaat dan ook uit code die je computer interpreteert en weergeeft op je scherm. Ook foto’s, video- of audiofragmenten worden omgezet in blokjes digitale informatie. De eenvoudigste computertaal die je kan gebruiken om een website te maken is html (Hypertext Mark-up Language). Html kan je zelf schrijven, maar er bestaan ook programma’s die je grafi sche website-ontwerp automatisch vertalen naar html-code. Je kan je pagina’s dan opmaken zonder je iets van de code te moeten aantrekken. Opdat je computer de html-code die hij binnenhaalt zou kunnen weergeven als een website, moet hij over een programma beschikken dat html begrijpt.

LEES VERDER: Computers praten met elkaar // Surfplanken // Elektronische brieven // Bendevorming // Kletsen en vergaderen // Je eigen website // Speuren in cyberspace // Do it yourself! //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License