S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Speuren in cyberspace

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Als je computer verbonden is met internet, heb je de grootste bibliotheek ter wereld aan je vingertoppen. On line vind je immers een massa informatie, die meestal gratis beschikbaar is. Het komt er enkel op aan om in die wirwar van bits en bytes je weg te vinden, en om ernstige informatie en nonsens van elkaar te onderscheiden. Een eerste hulpmiddel bij het zoeken op internet, zijn de zoekmachines. Twee hele goede zoekers zijn Google en Alltheweb. Ze werken snel, en bieden je de mogelijkheid om op verschillende manieren te zoeken. Google geeft je bijvoorbeeld ook toegang tot een reusachtig archief van discussiegroepen op internet, wat bijzonder handig is als je op zoek bent naar achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp.

Je kan ook gebruik maken van zogenaamde jumppages. Dat zijn webpagina’s die een heleboel links rond een specifiek onderwerp groeperen. Je kan dan zelf nagaan welke links nuttig zijn voor jou. Het is een goede manier om snel een breed overzicht te krijgen op een situatie of een onderwerp. Om makkelijk informatie terug te vinden, raden we je aan om je favoriete sites goed bij te houden. Dat kunnen websites zijn met interessante informatie, maar sites die links bevatten naar andere kunnen ook de moeite waard zijn. Elke browser biedt de mogelijkheid om je favorieten bij te houden. Het is nuttig om er een gewoonte van te maken telkens je op een interessante website botst.

Door de komst van internet heb je toegang tot heel wat informatie die vroeger veel moeilijker te vinden was. Heel wat van die informatie kan je vinden in databases van instellingen en organisaties. Die gegevens kan je terugvinden via meer gespecialiseerde zoekmachines, zoals www.voelspriet.nl. De analyse van cijfermateriaal dat je in databanken terugvindt, legt soms onverwachte verbanden bloot en kan de aanleiding vormen voor een artikel, een video- of fotoreportage.

LEES VERDER: Computers praten met elkaar // Surfplanken // Elektronische brieven // Bendevorming // Kletsen en vergaderen // Je eigen website // Speuren in cyberspace // Do it yourself! //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License