S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Surfplanken

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Een programma dat html omzet in een grafi sche weergave heet een browser. Ook als je slechts af en toe op het internet rondsnuffelt, is de kans zeer groot dat je al met een browser gewerkt hebt. Je kan er onder meer het adres van een website ingeven en je favoriete pagina’s opslaan. Een browser dient met andere woorden om te surfen op het internet.

Zoals dat bij alle software het geval is, bestaan er ook browsers in alle geuren en kleuren. De bekendste zijn Microsoft Internet Explorer (IE) en Netscape. IE wordt nog steeds standaard geleverd bij MS Windows en Mac OS.

Zoals we van Microsoft gewend zijn, probeert het grootste softwarebedrijf ter wereld ook hier zijn standaarden aan computergebruikers op te leggen. Zo kan alleen IE de code van websites die werden gemaakt met Microsoft software correct interpreteren. Als je dus een website maakt met MS-software, ben je meteen gebonden aan MS Internet Explorer om die website optimaal te kunnen bekijken. IE zit ook boordevol programmeerfouten, is onveilig en kan je surfgedrag rechtstreeks doorsturen naar Microsoft. Bovendien is het geen vrije software en is er maar één iemand die er beter van wordt: Bill Gates. Beter is het om te surfen met de open source-variant van Netscape, namelijk Mozilla.

In 1998 besloot Netscape Communications de code van zijn browser vrij te geven, opdat die door open source-programmeurs verder ontwikkeld zou worden. Dit project kreeg de naam Mozilla. Mozilla is, net als Netscape, een erg volledige browser en wordt nog steeds verbeterd. Aangezien Mozilla open source-software is, kan je het programma zo van het internet downloaden en installeren op je computer. Mozilla was er aanvankelijk alleen voor GNU/Linux, maar nu ook voor Mac OS en MS Windows.

Dankzij het werk van programmeurs over de hele wereld, overtreft de laatste versie van Mozilla IE op alle vlakken. Mozilla is sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker. De browser is ook erg ’klein’ (13 megabyte), en heeft bijvoorbeeld een functie waarmee je vervelende pop-up-vensters kan tegenhouden. Een uitstekend mail- en chatprogramma zijn standaard inbegrepen. Mozilla bevat daarnaast ook Composer, waarmee je eenvoudig websites kan ontwerpen. Het is met andere woorden een uitstekend pakket om je op internet te begeven, en open source op de koop toe.

Specifi ek voor Mac OS heb je nog Safari, die standaard bij de laatste versie van Mac OS wordt geleverd. Safari is helemaal geïntegreerd in het besturingssysteem, waardoor deze browser ontzettend snel is. Safari bevat, net als Mozilla, de mogelijkheid om heel wat advertenties te blokkeren, en is ook bijzonder makkelijk in gebruik.

LEES VERDER: Computers praten met elkaar // Surfplanken // Elektronische brieven // Bendevorming // Kletsen en vergaderen // Je eigen website // Speuren in cyberspace // Do it yourself! //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License