S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Wakker schudden

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Razende Reporters hebben de meeslependste aanklachten uit de journalistiek gemaakt. Ze brachten bijtende informatie over sociaal onrecht en revolte, die soms las als een avonturenroman.

Palagummi Sainath is een Razende Reporter uit India, in de grote traditie van reporters als John Reed, Mark Twain, Studs Terkel, Egon Erwin Kisch en Upton Sinclair. Hij werkt zoveel mogelijk onder de boeren, India’s grootste bevolkingsgroep. Sainath verwijt de Indiase pers dat ze "in deze periode van globalisering en structurele aanpassing de Indiase werkende klasse verraden heeft".

Sainath: "Mijn verslaggeving moet mensen wakker schudden: de uitgestotenen komen in opstand! (...) De enige waardevolle journalistiek is toegewijd aan gewone mensen, aan hoge democratische waarden en aan het verbeteren van de levensomstandigheden van het volk." (Uit: Journalism for the people, Media Development, 1999.)

Sainath wil zijn reportages absoluut in de mainstream-kranten publiceren. De Indiase pers heeft immers sociale roots en hij wil de media niet aan stenografen overlaten. "De echte verhalen van India moeten in de mainstream-journalistiek verteld worden", zegt Sainath, ’want de lezers zijn er gevoelig voor, dat blijkt uit de lezersbrieven.’ (Uit: The People who Matter Most, 2001)

De grote Indiase media zijn volgens Sainath verworden tot misbaksels. "De Indiase kranten zeggen niets over de catastrofe in de landbouw. Alleen al in het district Anantapur, in Andhra Pradesh, pleegden tussen 1997 en 2000 meer dan 1.800 mensen zelfmoord, zo diep zaten ze in de schulden."

Voor de media is die realiteit te hard. Ze snijden haar weg uit hun prefabwereldbeeld dat volgens Sainath enkel de middenklasse wil plezieren.

Sainath focust op de armen en vooral op hun overlevingsstrijd. India heeft volgens hem af te rekenen met een onzichtbare hongersnood. Sainath wil beschrijven waarom die hongersnood voortduurt, en de onderliggende mechanismen blootleggen. "Ik wil de Indiase pers haar oorspronkelijke opdracht teruggeven", zo zegt hij.

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License