S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Betogingen

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Mainstream-media rukken met de grote middelen uit naar een koninklijk huwelijk, een sportwedstrijd of een politieke hoogmis. Betogingen, als ze die al coveren, laten ze vaak door één reporter afhaspelen, die hoogstens een gedeeltelijke indruk van de gebeurtenis kan opdoen.

Dat verklaart ook waarom mainstream-reporters tijdens betogingen zo aan elkaar klitten. Ze zoeken collectief dezelfde actie op, in de hoop de essentie te vatten. Mainstream-reporters ondervragen meestal alleen maar politieke kopstukken, of ze sprokkelen vox populi-flarden bij individuele betogers, of ze hebben enkel oog voor ordehandhaving en incidenten.

Maar betogingen zijn complexe gebeurtenissen, met mensen met uiteenlopende overtuigingen en ervaringen, en vaak met een grillig verloop. Alleen in team kan je daarover reportages maken die de werkelijkheid geen geweld aandoen.

Enkele tips:

-  informeer je op voorhand over eisenbundel, platformteksten en organisaties;

-  organiseer op voorhand een briefing voor alle reporters: bespreek eisen en inzet, verloop, taakverdeling, en leg een uur vast voor de debriefing;

-  hou contact met de organisatoren en met je thuisbasis;
-  concentreer je op je opdracht: een goed verslag primeert op actieve deelname aan de betoging;

-  verzamel objectieve informatie.

Als je beelden van mensen maakt, moet je in principe eerst hun toestemming vragen. In de praktijk, wanneer je in de massa staat, is dat niet altijd mogelijk. Respecteer wel de individuen die uitdrukkelijk tonen dat ze niet gefilmd of gefotografeerd willen worden.

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License