S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Dagboek uit Bagdad

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 12.11.2004

Tijdens de oorlog tegen Irak in maart en april 2003 logeerden de enkele westerse journalisten in Bagdad in hotel Palestine. Daar hadden ook de Belgische artsen Geert Van Moorter en Colette Moulaert hun intrek genomen.

De artsen, gestuurd door de NGO Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W), vertrokken naar Irak om te getuigen. Vooral dr. Van Moorter ontpopte zich tot media-activist. Hij hield een dagboek bij en slaagde erin het naar zijn thuisbasis te sturen. Eerst nog per e-mail, dan via de satelliettelefoon van een Palestine-journalist en ten slotte via een eigen satelliettelefoon, meegebracht door een tweede artsenteam dat in volle oorlog door de Amerikaanse omsingeling tot in Bagdad geraakte. G3W publiceerde de dagboeken van Geert Van Moorter op websites, liet ze vertalen en stuurde ze de wereld rond.

Embedded Journalist werd tijdens de oorlog een scheldwoord voor reporters die lamlendig meedreven met de Amerikaanse en Britse ’bevrijders’ en hun oorlogspropaganda. Maar Geert Van Moorter was zo embedded als maar kon. Alleen, hij was ingebed in solidariteit met de bevolking van Irak en het verzet tegen de Amerikaanse troepen. Hij gaf weer wat de mensen van Bagdad hem vertelden: de artsen in de ziekenhuizen, familieleden van verminkte kinderen, bewoners die alles waren kwijtgeraakt, hun woede, hun verdriet, hun verzet.

Dr. Van Moorter stuurde zelfs foto’s en videobeelden door. Ze bevatten bewijzen van de Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak, bijvoorbeeld hoe ambulances beschoten werden.

Op basis van Van Moorters materiaal daagden Irakese en Jordaanse oorlogsslachtoffers een aantal Amerikaanse militairen en vooral generaal Tommy Franks, voor de Belgische rechter. De aanklagers waren zelf zwaargewond geraakt of hadden familieleden verloren in de oorlog. Onder hen ook de familieleden van twee Al-Jazeera-journalisten die in Bagdad sneuvelden toen de Amerikanen hun kantoren bombardeerden.

De Belgische regering voorkwam, met een nooit geziene snelheid, dat Franks en Co. in België als oorlogsmisdadigers moesten terechtstaan. De regering stuurde de klacht gewoon door naar het Amerikaanse gerecht.

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License