S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Onderwerpen genoeg

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Onderwerpen liggen voor het rapen. Hoewel media-activisten zich meestal toespitsen op acties en betogingen, is het werkveld veel ruimer. Het beslaat de hele (sociale) realiteit. Die biedt oneindig veel topics voor pakkende reportages.

Waar mensen leven, werken en voor verandering opteren, vallen verhalen te noteren. Daarmee gaat de reporter aan de slag. Verhalen komen vaak onverwacht aanwaaien. Toevallige gesprekken kunnen stof voor reportages leveren. Twee voorbeelden:

-  Zomaar een gesprek in een Brussels station met een mankende man. Hij is metser en moet op doktersinspectie. Hij heeft een zwaar werkongeval gehad. Hij beschrijft het in geuren en kleuren. De miserie tegenwoordig, zegt de man, zijn de werfleiders. Ze worden ingehuurd om de mensen op te jagen.

-  De koeriermultinational DHL ontslaat in mei 2003 een vakbondsman: ’De voorbode van een hoop afdankingen’, zegt de syndicalist. Tijdens de staking tegen zijn ontslag vergezellen Indymedia-activisten hem naar een verzamelpunt voor mensen die door het bedrijf zijn opgetrommeld om de staking te breken.

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License