S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Lounge Lizards

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Vier dagen na de start van de Golfoorlog, begin 1991, meldde reporter Peter Arnett van CNN dat Amerikaanse bommen een melkfabriek in Bagdad hadden vernield. Arnett had dat met eigen ogen gezien. George Bush Sr. was razend, Martin Fitzwater van het Witte Huis noemde Arnett een leugenaar.

In 1998 vloog Arnett bij CNN aan de deur na censuur door het Pentagon: Arnett wilde immers onthullen hoe het Amerikaanse leger in Laos zenuwgas had gebruikt tegen Amerikaanse deserteurs.

Begin april 2003 werd Arnett in volle Irak-oorlog ontslagen door de Amerikaanse zender NBC (eigendom van General Electric). Dit keer omdat hij in Bagdad aan de Irakese televisie had gezegd dat het Amerikaanse oorlogsplan faalde.

Terwijl Arnett in Bagdad de oorlog meemaakte, bracht een legertje reporters verslag uit over de oorlog vanuit hotels in Jordanië of Koeweit. Die Lounge Lizards haalden hun informatie van persbureaus en van de televisie. Eigenlijk hadden ze net zo goed thuis kunnen blijven.

Je hébt ook Lounge Lizards die thuisblijven maar zonder blikken of blozen ernstige terreinreporters onder vuur nemen. Het overkwam Ng Sauw Tjhoi van de Belgische radio. Voor het programma Piazza maakte hij een reportage over de gevolgen van het embargo tegen Irak. Dat was in de herfst van 2002, in volle militaire en propagandaopbouw voor de oorlog tegen Irak die in maart 2003 zou uitbreken. Een mediamagazine vond dat Tjhoi zich voor de Irakese propagandakar had laten spannen. Zozeer verschilden zijn bevindingen ter plaatse met de analyses die E-Diogenes in België had bedacht. Tjhoi werd verweten dat hij Irakese burgers als getuigen aan het woord liet. "Die mensen zijn toch vooringenomen", was de kritiek.

Trek die redenering door, en waar kom je dan uit? Praten met mensen die de concentratiekampen hebben overleefd? Bevooroordeeld. Vragen aan betogers waarom ze op straat komen? Subjectief. Palestijnen aan het woord laten over de Israëlische oorlog? Antisemitische propaganda. Maar, als er nu één regeltje heilig is voor een media-activist, dan is het toch dat je net die getuigenissen en verhalen wilt vertellen.

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License