S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Internationale actie

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Heel wat media-activisten deden de laatste jaren internationale ervaring op tijdens de mobilisaties tegen de conclaven van het Internationaal Muntfonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, de G8, de Europese Unie en andere cenakels.

Het grote voordeel is dat je daar meestal kunt terugvallen op een lokale infrastructuur. Sinds Seattle (1999) bouwen media-activisten hun eigen Independent Media Centres. Mensen uit verscheidene landen werken er samen. Ze beschikken er over computers en internettoegang (IMC). Ze houden er ook briefings over de acties.

Die IMC’s hebben hun nut bewezen. Ze hebben een krachtig antwoord geboden op de eenzijdige berichtgeving van de mainstream-media en de criminalisering door de staat. Hun informatie haalde soms ook de mainstream-media.

Ze waren zo effectief dat herhaaldelijk geprobeerd is hen het zwijgen op te leggen. Denk maar aan de gewelddadige politierazzia’s in Genua in juli 2001 en in Evian en Genève in juni 2003 (telkens tijdens protesten tegen de G8).

LEES VERDER: Wakker schudden // Onderwerpen genoeg // Alternatieven // Voorbereiding // Ter plaatse // Tips voor video // Tips voor audio // Tips voor foto // Schrijven & interviewen // Directe acties // Embargo // Betogingen // Perskaarten // Geef de feiten weer // Incidenten // Wat mag (niet)? // Verboden te filmen // Live from S-Hell // Persconferentie // Nieuwsmanagment // Onderhandelingen // Internationale actie // Op reis // Reporter in het buitenland // Lounge Lizards // Dagboek uit Bagdad //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License